Majd elválik, de nem mindegy, hogyan: hogyan segít a szakember a válás előtt, közben és után?

Egy tökéletes világban a válás lebonyolítása békés és zökkenőmentes, amely során a felek a legnagyobb egyetértésben tudnak együttműködni. Sőt, talán még egy bulival is megünneplik, hogy külön-külön új életet kezdenek, tele új lehetőségekkel.
A fenti elképzelés azonban ritkán valósul meg, és az esetek többségében a válás minden érintett fél számára rendkívül megterhelő. A házastársakra éppúgy rengeteg kihívás és akadály vár, mint a gyerekekre. Amíg a szülőknek a hirtelen egyedüllét ( és a magánytól, újrakezdéstől való félelem), az életkörülmények megváltozása, az esetleges anyagi problémák leküzdése okozhat szorongást, addig a gyerekek jellemzően úgy élik meg ezt az időszakot, mintha kihúzták volna a lábuk alól a talajt. Bizonytalanság, kétségek, önhibáztatás, teljes bizonytalanság és veszteségélmény jellemzi az érzelmi hullámvasutat, amelyre a válás miatt kényszerülnek.

A válás folyamata szinte mindig tele van megpróbáltatásokkal, azonban tudatos munkával minden érintettnek könnyebb megbirkózni a nehézségekkel. Lássuk, melyek a válás közben, alatt és után jellemző leggyakoribb problémák, és persze azt is mutatjuk, hogy miként lehet a leginkább ép lélekkel kikászálódni egy ilyen embert próbáló élethelyzetből. Mert lehet!

Gyász válás után: az elvesztett (idilli?) családi élet

A válás egyben veszteség is, amely gyakran pontosan ugyanolyan gyász-érzéssel jár, mint egy szeretett személy elhunyta. Ráadásul a korábbi családi élet megszűnésének számos járulékos következménye is lehet, például a barátok, bizonyos rokoni kapcsolatok elvesztése, amellyel tovább csökken azon “fogódzók” száma, ami vagy aki támogatást nyújthat egy nehéz szituációban.

A mentális egészség megőrzése szempontjából rendkívül fontos, hogy a felek ne nyomják el magukban a gyász érzését, és adott esetben szakember (pszichológus, coach) segítségét kérjék annak feldolgozásában. A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki kibeszéli magából a fájdalmat, és képes szembenézni az érzéseivel, az sokkal könnyebben és gyorsabban képes arra, hogy lezárja a múltat, és új, örömteli fejezetet nyisson az életében.

De hát ki kell fizetni a….! Válás és anyagi biztonság.

Hacsak nem lottómilliomos az összes érintett fél, egy válás anyagilag is megterhelő. Ráadásul a pénzügyi problémák két fronton támadnak.

Egy elhúzódó jogi procedúra költsége az egekbe rúghat. A hosszadalmas egyezkedést elkerülendő érdemes válási tanácsadóhoz vagy mediátorhoz fordulni: ezek költsége az esetek legnagyobb részében meg sem közelíti a hónapokig vagy akár évekig elhúzódó bírósági folyamattal járó kiadásokat, arról nem beszélve, hogy utóbbi ráadásul sok időt és energiát is felemészt.

Természetesen nem csak a válás, hanem az azt követő új, “önálló” élet is számos anyagi kihívást tartogat. A kompromisszumok gyakran elkerülhetetlenek, ugyanakkor egy pénzügyi szakember segítsége ilyenkor szó szerint aranyat érhet a költségek optimalizálásában.

A válás legnagyobb vesztesei: a gyerekek?

Tovább nehezíti a helyzetet, ha a válásban gyermek is érintett. A szülők felelőssége ilyenkor több szempontból is nagy, hiszen a család felbomlása a gyermeket is érinti.

A felmerülő problémák megoldásában hatalmas segítséget jelenthet egy gyermekpszichológus segítsége. Ugyanakkor nem elhanyagolható az egyéb segítő szakemberek fontossága, amelyek keretében a szülők dolgozhatnak a kapcsolatukon, amely – ha optimalizálódik – a gyermek helyzetére, és a vele való kapcsolatra is pozitív hatással lesz. (Sőt, ha a szülők időben észlelik a problémákat, a válás gyakran elkerülhető!)

Lássuk, melyek a gyermeket érintő leggyakoribb problémák egy válás során.

A párkapcsolati minták továbbadása

Egyszer minden gyermek felnő, és saját kapcsolata lesz. Ám az, hogy ez a kapcsolat milyen lesz, nagyban függ attól, hogy a gyerek milyen párkapcsolati mintát látott a szülőktől. Hogyan kezelték a szülők a konfliktusokat? Hogyan kommunikáltak egymással és a gyermekkel? A szülők tudatossága, asszertivitása és megoldáscentrikus hozzáállása csodát tehet!

A gyermek reakciója az életkorától (is) függ

A gyerekek különlegesek, és az esetek többségében sokkal többet érzékelnek a körülöttük történő eseményekből, mint azt a felnőttek gondolják. Az azonban már más kérdés, hogy ezekből az érzetekből milyen következtetéseket szűrnek le (pl. önhibáztatás a válás miatt), és miként képesek megfogalmazni az érzéseiket.

A különböző életszakaszokra eltérő reakciók jellemzőek (zárkózottság, düh, agresszió, szorongás, önsértő magatartás, önbizalomhiány, fokozott engedelmesség/engedetlenség) jellemzőek, és a szülő felelőssége, hogy észrevegye az intő jeleket. Habár a gyerekkel való rendszeres, mély és őszinte beszélgetések “békeidőben” is elengedhetetlenek, a válás káoszában mindez még fontosabb.  A gyereknek – legyen bármilyen életkorú – szüksége van arra biztonságérzetre, amit csak a szülő adhat meg. A megnyugtató szülői magatartás a gyermeket is nyitottságra öszönzi, amelynek köszönhetően nagyobb eséllyel lesz képes beszélni arról, miként éli meg a válási folyamatot. Ha pedig a vélt vagy valós félelmek kiszabadulnak a lélek titkos ládikájából, akkor a negatív érzések béklyóit közös erővel, hatékonyan lehet feloldani.

Új élet gyerekkel: a láthatás labirintusa

Három nap anyánál, négy apánál, aztán fordítva? Netán egy hét itt, egy hét ott? Láthatás minden második hétvégén?

Minden megoldás jó lehet, amíg a gyermek igényeit és kéréseit sikerül összehangolni a lehetőségekkel. A legfontosabb, hogy a gyermek tudja és érezze: nem ő tehet arról, hogy a szülők viszonya megromlott, továbbá, hogy a szülők továbbra is ugyanúgy szeretni fogják őt, mint korábban.

Láthatatlan zárójelben hangsúlyozzuk, hogy a szülők közötti kapcsolat megváltozásából fakadó feszültség, konfliktus és vita nem tartozik a gyermekre. Megoldást nem tud adni, ellenben a ráterhelt problémák hatására úgy érezheti: választania kell a szülei között. A fenti konfliktusokat a szülőknek egymás között vagy külső szakember segítségével kell rendezniük.

A válás döntéséhez gyakran tartozik kudarcélmény és szégyenérzet, amely tudat alatt arra készteti a feleket, hogy a lehető legkevesebbet beszéljenek a problémáról, épp ezért a terápia, a mediáció vagy a tanácsadás lehetősége sokszor fel sem merül. A KapcsolatMentor tapasztalatai alapján hatékonyabb és célravezetőbb a másik utat választani: azt, amely olykor kínzó őszinteséggel, fájó szembesülésekkel és felszínre tört felismerésekkel van kikövezve. Ez az út ugyanis nagyobb bizonyossággal vezet egy olyan jövő felé vezet, amely magában hordozza a boldog, kiegyensúlyozott és harmonikus élet lehetőségét.

A válási mediáció témájában írt korábbi cikkünk itt olvasható.