Tudatossággal elkerülhető a válás!
6 tényező, amire érdemes odafigyelni!

1. Időhiány: naponta 4 perc nem elég a másikra!

Az okostelefonok virágkorában a fárasztó túlórák, a televízió és a gyerekek mellett könnyen megesik, hogy a házastársak elhanyagolják egymást, más teendők kötik le a figyelmüket, és a nap végére nem marad idejük, energiájuk a másik félre. A legtöbb házaspár összesen napi 4 percet tölt kettesben úgy, hogy kizárólag egymásra fókuszálnak. A házasság megromlásához vezető egyik ok tehát az együtt töltött minőségi idő hiánya, amelynek következtében a házaspár eltávolodik egymástól. Ez utóbbi az esetek többségében az intimitásra is negatív hatással van.

2. A bizalom hiánya és a hűtlenség a válás hátterében

A legtöbb házaspár szerint egy kapcsolat legerősebb összekovácsoló ereje nem a felek közötti barátság, a közös programok, a tökéletes összhang vagy a szex, hanem a kölcsönös bizalom. A tapasztalatok szerint ennek hiányában sajnos minden más is értelmét veszti. Nem csoda, hogy a hivatalos adatok szerint az alkoholizmus mellett a hűtlenség az egyik leggyakoribb válóok.

3. Az önismeret hiánya a válás előszobája?

Habár kellő önismeretre szinte az összes életterületen szükség van a fejlődéshez, egy házasságra ez különösen igaz. Kellő önismeret hiányában ugyanis a kapcsolatot sem lehet tudatosan menedzselni, ami pedig könnyen annak megromlásához, majd váláshoz vezethet. A helyzetet súlyosbítja, hogy az esetek többségében az önismeret hiánya kéz a kézben jár a nem megfelelő kommunikációval, és ebből adódóan a problémás konfliktuskezeléssel.

4. Nehézségek mindig vannak: de mikor vezetnek váláshoz?

A váláshoz vezető okok között feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy a nehézségek felmerülésekor a felek gyakran nem a megoldáson dolgoznak, hanem egymás hibáztatásával, a felelősség elhárításával foglalkoznak. Hasonlóan veszélyes szokás az is, ha valamelyik fél időről-időre felemlegeti az őt ért régi sérelmeket. Az érzelmi zsarolás, a bűntudatkeltés vagy épp a sértett mártír eljátszása pedig még jobban felnagyítja a problémát, ezáltal pedig megakadályozza annak megoldását. Minél nagyobbra nő a megoldatlan problémák kupaca, annál nagyobb esély van rá, hogy a krízisből csak a válás kiút. Tapasztalataink szerint azonban a párkapcsolati mediáció ilyenkor is segíthet!

5. Türelmetlenség: válás menekülésből

Krízishelyzetben sokan megijednek és túlreagálják a válsághelyzetet. Tanácsadás, coaching vagy a kapcsolati munka helyett ilyenkor sokan a válást választják. Szakemberek szerint a váláshoz vezető egyik leggyakoribb ok a türelmetlenség: a felek gyors megoldást akarnak a pillanatnyi nehézségekre, és nem tudják mérlegelni, hogy van-e még annyi tartalék a kapcsolatukban, hogy érdemes legyen küzdeni érte.

6. További jelek, amelyek a kapcsolat megromlására utalnak

Számos jel van, amely piros zászló lehet a kapcsolatban. Ilyen például a házastárs megvetése, lenézése vagy az, ha felek nem egyenrangúnak tekintik egymást. A kölcsönös tisztelet hiánya ellehetetleníti az őszinte párbeszédet, és ezáltal a problémák valódi megoldását is.

A konfliktuskezelési nehézségek gyakoriságára is érdemes odafigyelni. Természetesen minden kapcsolatban van olyan, hogy a feleknek több időbe és energiába telik megtalálni azt a bizonyos közös nevezőt. Sosem jó jel, ha a viták túl gyakorivá válnak, és nem alakul ki valódi párbeszéd, hiszen az egyik fél előbb-utóbb kihátrál a kapcsolatból.

Szintén aggályos, ha az egyik fél visszatérően negatívan nyilatkozik házassága különböző aspektusairól, eluralkodik rajta a csalódottság érzése, amelynek következtében menekülni akar a házasságból.

A fentieken kívül számos olyan tényező van (szenvedélybetegség, állandó kritizálás, őszinteség hiánya, titkolózás, közös programok hiánya), amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a kapcsolat elinduljon a lejtőn. Sokan nem is gondolják, de ha a felek időben észbe kapnak, és készek tenni azért, hogy megoldják a problémáikat, az esetek igen nagy százalékában elkerülhető a válás.

Ha úgy érzed, ismerős számodra néhány bemutatott helyzet, fordulj hozzánk bizalommal, örömmel segítünk!