Önismeret: életünk egyik legfontosabb alappillére

Sok évembe telt, mire ennek a szónak felfogtam a fontosságát életemben. Mélységeit megértve jöttem rá, hogy életem egyik legfontosabb alappillére.

Születésünktől kezdve környezetünk befolyása alatt élünk. Ahogyan fejlődünk, cseperedünk, szüleinknek, tágabb családtagjainknak, rokonainknak, és az ő baráti, kollegiális, vagy szomszédi környezetének véleménye, meglátásai befolyásolnak minket. Akár építő, akár romboló ránk nézve véleményük és meglátásaik, de életünkre akaratlanul is hatással vannak.

Nagy mértékben családtagjaink (sok esetben meg nem valósult) vágyai játszanak szerepet a jövőnk és személyiségünk alakulásában. Hiszen nem létezik az a szülő, aki ne akarna jobb életet gyermekének a sajátjánál. Egy gyermek fejlődése során millió befolyásoló tényező alakítja ki személyiségét, és tereli jövőbeli karrierje, társadalmi élete, szabadidős tevékenysége és párkapcsolata felé.

Felnőtt fejjel visszagondolva láthatjuk meg igazán, kik is vagyunk mi valójában. Hol voltak azok a lépések, amik fájón hatottak ránk, mi volt az, amiről le kellett mondanunk, mert a befolyásoló személy másként látta jövőnk alakulását.

Egyszerű példával bemutatva: egyke gyermekként vágyni testvérre nem feltétlenül csak a játszótársat jelenti, hanem azt a tényt is, hogy nem szeretek a figyelem középpontjában lenni. A szülők egy szem szeme fénye csak tündököljön, akár álljon ki az iskola színpadára verset szavalni, hogy büszkék lehessenek rá. A lámpaláz megszokható, „majd elmúlik” – gondolja gyakran a szülő -, de nem minden gyerek reagál egyformán a szülők elvárására. Egy gyereknek az ilyen szintű „betörése” okozhat emésztési problémákat, de akár ekcémát is, hiszen betegen vagy csúnya bőrrel nem kell szerepelnie.

A könnyebben „betört” gyermek pedig meg fog küzdeni a lámpalázzal, és engedve a befolyásnak elindul akár a közszereplés útján is.

Felnőttként, karriert építve, az adott közegben lévő emberekkel köt barátságot, alakít ki párkapcsolatot, később családot. Ám amikor saját gyermeke és annak karrierjének kikövezése kezdődik meg, az esetek jelentős százalékában a család széthullik, mert párja nem fogja megérteni, miért nem erőlteti gyermekük hasonló karrierjét, ha a gyermek ellenáll. Ilyenkor a legtöbb „ellenzéki” indok a „te is meg tudtad csinálni”, vagy a „milyen más utat kellene választania, mikor mi is ezt csináljuk”, stb…

Ezért nagyon fontos, hogy tudjuk, kik vagyunk, és hová tartunk. Mik az előnyeink és hátrányaink, mi az, amiben túl-, és mi az, amiben alul értékeljük önmagunkat. Ha nem a képességeinknek megfelelő utat választjuk, a sikerélményeink elmaradnak, akár még depressziósak is lehetünk.

A folyamatosan ránk ható megfelelési kényszer káros hatásai komoly mentális problémákat képesek generálni. Saját vágyaink elnyomása, és önmagunk másnak mutatása személyiségzavart is okozhat.

Nem számít hány évesek vagyunk, és az sem, hogy milyen egzisztenciát alakítottuk ki, soha nem késő önmagunkra találni! Nem kell felfordítani életünket ahhoz, hogy új hobbit vagy barátokat találjunk, vagy komolyzenei koncert helyett holnaptól moziba járjunk. Egyszerűen csak fel kell fedeznünk újra önmagunkat, valós érdeklődési körünket, vagy szakmánkon belül olyan tevékenységi kört megtanulni, ami saját személyiségünkhöz jobban illik, több sikerélményt ad számunkra.

Segítő kérdések saját magunknak:

  • Szeretem a feltűnést vagy visszahúzódó vagyok?
  • Szeretek társaságba járni vagy a magányt kedvelem?
  • Munkám terén mi az a feladatkör, amit szívesebben csinálok a többinél?
  • Gyermeknevelésben a saját módszerem használom, vagy azt, amit tanultam valakitől?
  • Öltözködésemben a divat diktál, vagy olyan ruhadarabokat hordok, amiket szeretek?
  • A frizurám nekem tetszik, vagy a környezetemben valakiknek? Esetleg valamelyik családtagom, rokonom, barátom, kollégám hordja ezt a viseletet?
  • Soha nincs késő, és mindig van választásom változtatni! Mert ez az én életem, amiben saját magamnak én vagyok a fontos. Ha nem így van, akkor nem tudom azt a szintet nyújtani családomnak vagy egyéb környezetemnek, amit úgy gondolok, megérdemelnek.

Ha pedig változtatni szeretnék, akkor az önismereti könyvek, cikkek olvasásán kívül hasznos lehet szakembert felkeresni, aki támogatni tud a változtatásban. Különösen akkor, ha nehézségek merülnek fel az életemben, legyen szó párkapcsolati, családi problémákról vagy akár karrierről, egészségről. Bátran keress fel minket, és támogatunk a fejlődésben, az akadályok megoldásában.