7 ötlet, hogy könnyebb legyen új életet kezdeni válás után!

A statisztikák szerint Magyarországon a házasságok több mint fele válással végződik, ami egyben azt is jelenti, hogy sok házaspár kénytelen új életet kell kezdeni egyedül vagy egy új kapcsolatban. Mindkét eset hatalmas megpróbáltatást jelent a felnőtteknek, ha pedig gyermek is érintett, a helyzet tovább bonyolódik.

A tudatosság és az önismeret kulcsfontosságú ahhoz, hogy az egykori házastársak (és adott esetben a gyermekük/gyermekeik) képesek legyenek a lehető legjobban kezelni a krízist, és a jó kapcsolatot megőrizve, emberségesen lebonyolítani a válás procedúráját. Habár a legtöbb esetben érdemes szakember segítségét is igénybe venni, az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan kapaszkodót, amely átsegíthet a legnehezebb időszakon.

1. A válás utáni gyász elfogadása

A válást gyakran ugyanúgy veszteségként éljünk meg, mint amikor egy szerettünktől kényszerülünk végső búcsút venni. Pontosan ezért fontos, hogy ezt a mély szomorúságot ne elfojtani akarjuk, hanem megélni. A társkapcsolatok fontossága megkérdőjelezhetetlen, természetes tehát, hogy időt kell hagyni a válás okozta veszteség feldolgozására, hiszen a kapcsolat elgyászolása tulajdonképpen a továbblépés egyik záloga is.

2. A mentális egészség válás után (is) könyörög a törődésért

A válás után gyakori “vendég” a depresszió és a kilátástalanság. Ilyenkor a legjobb megoldás “csakazértis” kimozdulni: a barátokkal, szülőkkel töltött idő, a közös programok és a sok-sok beszélgetés mind nagy segítség. Indokolt esetben érdemes pszichológus, coach vagy egyéb, válásra specializálódott szakember segítségét kérni, aki folyamatos támogatást biztosít a válás utáni újratervezés során.

A mentális egészség megőrzése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy minél hamarabb visszataláljunk az élet napos oldalára!

3. A pénzügyi helyzet tisztázása

Válás után érdemes átgondolni és leírni az átlagos egyhavi kiadásokat (lakás bérleti díj, hitel törlesztőrészlet, rezsiköltség, gyermektartásdíj, a gyermek mindennapos szükségleteivel kapcsolatos kiadások, élelmiszerre költött összeg, használati tárgyak karbantartása, szórakozás, hobbik, ruházkodás) és összevetni a havi bevételünkkel. Amennyiben az új élethelyzetben a kiadások és a bevételek nincsenek arányban, érdemes pénzügyi szakember segítségét kérni.

4. Az énidő fontossága nem önzés

Mire vágyom én? Mi a legjobb nekem? Érdemes feltenni magunknak ezeket a kérdéseket, hiszen a válaszok sokat segíthetnek abban, hogy a válás után a lehető legjobbat hozzuk ki a megváltozott élethelyzetből. Mi az, amit eddig jól csináltunk és a továbbiakban is így akarjuk folytatni? Hol van szükségünk változásra? Hogyan lehet megvalósítani az elképzeléseket? Ha több énidőre van szükségünk, hogyan tudjuk ezt beilleszteni a mindennapi rutinba? Mi segít a legjobban kikapcsolódni? Egy wellness hétvége, egy színház vagy mozi, netán a barátokkal töltött idő?

Az énidő nem önzés, ellenkezőleg! Az énidő töltekezési lehetőség, amely kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá tesz, vagyis lehetővé teszi, hogy az élet egyéb területein jobban helytálljunk!

5. Új párkapcsolat válás után

Az ember társas lény, így a gyászidőszak után természetes az új párkapcsolat iránti vágy. Mielőtt azonban fejest ugranánk az ismerkedésbe, érdemes tanulmányozni az előző, megromlott kapcsolatunkat. Mi a saját felelősségem a válásban? Milyen minta befolyásolt a párválasztásomban? Milyen számomra az ideális kapcsolat és miként változtak az elvárásaim egy új kapcsolattal szemben?  Mit keresek a másik félben és milyen területeken tudok kompromisszumot kötni?

A fenti kérdések őszinte megválaszolásával fontos lépés az újrakezdéshez. Mindemellett egész biztosan nagy szükség lesz a pozitív hozzáállásra, a türelemre és a nyitottságra, hiszen kicsi az esély arra, hogy az első randevún találkozunk a következő nagy Ő-vel!

Ahhoz, hogy a válást követően jól működő új párkapcsolatot tudjunk kialakítani, elengedhetetlen, hogy felismerjük a saját felelősségünket a házasság megromlásában. Nem feltétlenül a tettek szintjére kell gondolni – habár arra is – hanem a párválasztási minta tudatosítására. Ennek tisztázásával nagyobb esély nyílik arra, hogy a következő párkapcsolatunk valóban megadja azt, amire vágyódunk.

6. Az endorfin ereje, avagy a mozgás örömöt szerez!

Ha a sport eddig nem volt a mindennapjaink része, érdemes a válás utáni új életünk fontos alappilléréve tenni. A rendszeres mozgás magabiztosabbá, tudatosabbá tesz, emellett javítja a légzést, az emésztést és erősíti a szívizmot. A rendszeres sport segít a felesleges kilók leadásában, az enyhe depresszió leküzdésében, erősíti a vázizomzatot, és ellenállóbbá teszi az immunrendszert. Ráadásul fizikai terhelés hatására az agy endorfint és szerotonint termel, amely hormonok a jobb közérzetért és a fájdalomérzet csökkenéséért felelősek.

7. Egy valódi hobbi aranyat ér válás után!

Ki is vagyok én valójában? Milyen tevékenységek tesznek boldoggá? Mikor érzem jól magamat? Habár ezeket a kérdéseket idális esetben újra és újra feltesszük magunknak, válás után különösen fontos, hogy eltöprengjünk a válaszokon. Mindenki megtalálhatja azokat az elfoglaltságokat, amelyek örömet szereznek: alkotás (festés, rajzolás, kalligráfia), főzés, sütés, jóga, természetjárás vagy épp egy rég vágyott tanfolyam elvégzése, a felsorolás végtelen!

Egy jól működő párkapcsolat csodálatos dolog, de a harmóniáért dolgozni kell. Ha a fenti jelek közül egynél vagy többnél öntudatlanul is bólogatni kezdtél, hogy “igen, ez nálunk pont így van,” akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Tény, hogy vannak helyzetek, amikor már tényleg a válás az egyetlen megoldás, ám tapasztalataink szerint az esetek jelentős részében egy megromlott kapcsolat is megmenthető, ha a felek hajlandóak közösen tenni érte. Amennyiben úgy érzed, segítségre van szükséged, hogy elkerüld a válást, a párkapcsolati coaching- és mediáció megoldást jelenthet a problémákra!