Holtomiglan – holtodiglan. A lépcső, ami a harmonikus és érett szerelemhez, párkapcsolathoz vezet

Mikor eljutunk arra a lelki szintre, hogy megértsük, mi magunk tudjuk csak önmagunkat megmenteni, és nem létezik szőke herceg fehér lovon vagy királylány a vár tornyában megmentőjére várakozva, akkor érkezünk meg egy olyan magasságba, hogy jó és legfőképpen reális párkapcsolatot tudjunk kialakítani. Egy jó és tartós párkapcsolatra ugyanis érettnek kell lennünk és megfelelő önértékeléssel, önbecsüléssel és önszeretettel kell rendelkezzünk.

A mi generációnk a Disney meséken nőtt fel, hol a szőke herceg megjelent fehér lován, és a királylány kezéért bármire hajlandó volt, még gonosz mostohával vagy tündér átokkal is szembe szállt, csak hogy feleségül vehesse imádott mátkáját, és boldogan éljenek, míg meg nem halnak. Az álomvilágból a valóságba való átlépés egy lépés a felnőtté válás és egy jól működő párkapcsolat felé.

Egyik mese sem szól ám a holtomiglan – holtodiglan utáni időszakról. Ráadásul a mesékből ismert problémamentes kapcsolat sem létezik. A rózsaszín köd felszállta után a dolgos hétköznapok próbára teszik mind a két felet, és a kompromisszumra való hajlandóság csak az első lépés abban a munkában, amiben a kapcsolatunkért dolgoznunk kell.

Egy jól működő párkapcsolat hátterében ugyanis nagyon sok munka van. Törekednünk kell rá, hogy az „én” és „te” helyett már abban gondolkodjunk, hogy „mi”, egyúttal természetesen megőrizve saját magunkat is. Ha pedig már nem repkednek lepkék a gyomrunkban, sokszor a legegyszerűbb találni valaki mást, akivel ismét átélhetjük a rózsaszín köd fedte valóságot, és így választhatjuk a könnyebbik utat. Vagy hozunk egy elhatározást, hogy a másik félben van annyi érték, amiért megéri tenni, küzdeni, tanulni, hogy a két félből egy egész lehessen, egy párt alkothassunk.

 

 

Az álomvilág és a valóság közötti hatalmas különbség

A mesékből kilépve sok esetben meglepően tapasztaljuk, hogy kapcsolatunk a rózsaszín köd után bizony tele van konfliktusokkal, csalódással, és sokszor csendben bekúszik a magány. Az álomkép, amit kergetünk, egy olyan valótlan dolog, ami csapdába ejt minket gyerekként, és fiatal felnőttként pontosan ezt várjuk el párunkból és a párkapcsolatunktól.

Az álomképben tökéletes nő és tökéletes férfi létezik. De létezik?

Mit jelent az a szó, hogy tökéletes? Ki és milyen formában ítéli meg, hogy ki az és ki nem? Ahogy mondani szokták, kinek a pap, kinek a papné. Szerencsére nem vagyunk egyformák, így az ízlésünk és a számunkra vonzónak tartott dolgok csábítanak minket, vonzanak valaki felé.

De még így is hajlamosak vagyunk elvárni bizonyos „normális” viselkedést. A mesék világában egy férfi sem hagyja a padlón a koszos zoknit és egy nő sem hisztizik.  Amíg ezekben a mesékben hiszünk, addig soha nem lesz meg az általunk megálmodott társunk és jól működő párkapcsolatunk.

Míg a királylányok mindent túlkomplikálnak, addig a hercegek fejében továbbra is létezik a semmi doboz. Két félből úgy lesz egy egész, hogy tesznek érte, minden nap dolgoznak a kapcsolatukon, minden nap tanulnak valami újat a másikról, és minden nap kötnek kompromisszumot önmagukkal és a párjukkal is. A konfliktusok szükségszerű velejárói egy párkapcsolatnak, amelyeket ha együtt megoldunk, akkor azzal a kapcsolatunk is elmélyül. A konfliktustól tehát nem megijedni kell, hanem bölcsen kezelni és együtt megoldani.

 

 

Senki sem születik szakértőnek

Nem kell értened hozzá, hogy hogyan alakíts ki számodra és a partnered számára élhető és élvezhető kapcsolatot. De tehetsz érte, ha felkeresel vagy együtt felkerestek egy szakembert. A mai világban ez már egy teljesen normális és hétköznapi dolog. Nem csak akkor van rá szükség, amikor probléma van, hanem akkor is ajánlott, amikor komolyabb döntés előtt álltok, mint az összeköltözés, házasság, vagy akár a gyerekvállalás. Nem csak problémákat lehet tehát megoldani, de fel is lehet készülni rájuk és arra, hogy együtt tudjatok működni. Egy párkapcsolati tanácsadás, mediáció közelebb hozhat titeket egymáshoz.

Egyik küldetésemnek tartom, hogy fiatal házasoknak és kisgyerekes pároknak tartok házassági tanácsadást, mert hiszem, hogy minél előbb kezd el egy pár tudatosan foglalkozni a kapcsolatukkal, annál nagyobb az esélyük egy jobb, mélyebb, harmonikusabb és tartós párkapcsolatra. Keressetek bizalommal és támogatlak benneteket a jó párkapcsolatotok megőrzésében és fejlesztésében!